Μεσσηνιακή Μάνη

Καρδαμύλη

Η Καρδαμύλη είναι ένα μέρος με ιστορία πάνω από 3.000 χρόνια. Διατηρεί από τα αρχαϊκά ακόμα χρόνια το όνομα της και την θέση της. Είναι η Καρδαμύλη η Αρχαϊκή, των Ελευθερολακώνων, των Βυζαντινών, η Καρδαμύλη η Μανιάτικη, των Καπεταναίων.

Τόπος ελεύθερος κατά την τουρκοκρατία αποτέλεσε χώρο συνάντησης των Επαναστατών καθώς  η Φιλική Εταιρεία την είχε ορίσει ως ορμητήριο. Από εκεί ο Κολοκοτρώνης και οι υπόλοιποι οπλαρχηγοί ξεκίνησαν την Επανάσταση.

Όπως αναφέρει ο Στράβωνας, ήταν χτισμένη πάνω σε απόκρημνο βράχο και θεωρείτο από τις πιο οχυρές. Το όνομα “Καρδαμύλη” αναφέρεται για πρώτη φορά στα χρόνια του Ομήρου και αναφέρεται στην Ιλιάδα  ως πρώτη από τις “επτά ευνομούμενες και καλώς κατοικούμενες πόλεις”. Σύμφωνα με το Παυσανία είναι μια από τις επτά πόλεις που υποσχέθηκε ο Αγαμέμνονας ως προίκα στον Αχιλλέα αν νυμφευόταν μια από τις κόρες του ενώ αναφέρεται από τον Ηρόδοτο και τον Στράβωνα. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι στο ακρογιάλι Σάλιο βγήκαν οι Νηρηΐδες για να θαυμάσουν το γιο του Αχιλλέα, Πύρρο ή Νεοπτόλεμο, που πήγαινε στη Σπάρτη για να παντρευτεί την Ερμιόνη, κόρη του Μενέλαου και της Ωραίας Ελένης.

Πρόσβαση

Η Καρδαμύλη είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στη Μεσσηνιακή Μάνη 35Km νότια της Καλαμάτας. Υπάρχουν δύο διαδρομές για να βρεθείτε στην Καρδαμύλη, είτε από τον Νομό Μεσσηνίας διασχίζοντας την πρωτεύουσα του Νομού, Καλαμάτα, και συνεχίζοντας τον παραλιακό δρόμο είτε από τον Νομό Λακωνίας ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο που περνά από Γύθειο και Αρεόπολη. Η διαδρομή από Καλαμάτα είναι και η πιο σύντομη,  40 περίπου λεπτά. Φτάνοντας στην Καρδαμύλη, στον κεντρικό δρόμο βρίσκεται το δημαρχείο, ακολουθώντας αριστερά τον ανηφορικό δρόμο στα 350 μέτρα  βρίσκονται τα Πολίσματα.

Αξιοθέατα

Οι μαγευτικές παραλίες, η άγρια ομορφιά της περιοχής καθώς και η πλούσια ιστορική κληρονομιά της την καθιστά ως έναν από τους πλέον ιδανικούς προορισμούς. Εμείς σας παραθέτουμε μόνο μερικούς από αυτούς. Για μια βόλτα στην παλιά Καρδαμύλη και  στα πλακόστρωτα

Παραλίες

Η «επίσημη» παραλία είναι τα Ριτσά, περίπου 1 χλμ. δυτικά του οικισμού, μεγάλη παραλία με κρυστάλλινα νερά και βοτσαλάκι. Το Καλαμίτσι είναι μία γραφική παραλία που βρίσκεται περίπου 1,5 χλμ. από τον οικισμό, με βότσαλο αλλά και άμμο. Έχει κρυστάλλινα

Καρδαμύλη

Φωτογραφίες

COVID-19


Σας ενημερώνουμε ότι το κατάλυμα μας είναι πλήρως εναρμονισμένο με τα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου, βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Όλο το προσωπικό του καταλύματος έχει λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Το κατάλυμα έχει λάβει σήμα πιστοποίησης «Health First»